artgalleryjorg.be © ē Jorg Schelfhout

 

ART GALLERY JORG

C  O  N  T  E  M  P  O  R  A  R  Y      A  R  T

 

 

 

 

       JORG SCHELFHOUT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          

 

 

 

                   OLIE OP DOEK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           

                ACRYL OP DOEK

 

 

             

 

                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De werken van Jorg kenmerken zich door een eigen coloriet dat eerder tonaal dan coloristisch te noemen is. Grenzen tussen het materiŽle en het immateriŽle worden opgezocht en scherpgesteld in tonale kleuren. Hierdoor wordt een onbestemd gevoel van desolatie gecreŽerd.

Portretkunst is zijn hoofdthema. Het ligt hem niet in een zo representatieve overeenkomst met het model. Van belang is de innerlijke expressie. ďExpressie zit voor mij niet in de hartstochten die op iemands gezicht te zien zijn of die door hevige gebaren onderstreept worden. De hele compositie van mijn schilderij dient expressief te zijn; de plaats die de figuren innemen, de lege ruimten eromheen, de verhoudingen, alles speelt mee.Ē Het is deze extra gecreŽerde dimensie die opvallende gelaatstrekken en fysische gelijkenissen overtreft, waardoor je een Ďdirectheidí schept van emotie in functie van het mens - zijn. Zijn werk stelt slechts voor een klein percentage een Ďportretí voor, maar is geladen met een enorme psychische kracht. Fysische gelijkvormigheid moet wijken voor innerlijke impressie en opmerkelijke karaktertekening. Er worden details geŽlimineerd waardoor de broosheid tot uiting komt zonder aan kracht te verliezen.
Er is een verschil tussen het in beeld brengen van de mens, zoals de fotografie dat doet, en het mensenbeeld. Het mensenbeeld heeft ook te maken met empathie, met inlevingsvermogen. Zonder die empathie denkt men enkel in clichťs. Een werk maken is voor Jorg een vorm van schrijven dan schilderen. Het kleurenpalet vertrekt van grijstinten en het geheel krijgt vorm in monochrome tinten.
 
De verhullende techniek memoriseert ons aan volatiele gedachten. Reconstructie na reconstructie worden onze herinneringen gevormd, waardoor iets nooit blijft zoals het was. De tijd verandert onze blik op het heden. Picturale gedachten worden gereconstrueerd en vervormd. Het kenmerkende aan de werken is dat zij het resultaat zijn van en creatief proces dat de artiest in staat stelt om bepaalde expressies te verbeelden. Jorg is geen effectzoeker. Hij wil niet verbluffen om vluchtige aandacht te trekken. Een effectzoeker treft het oog, of het oor, maar de mens blijft onberoerd en dit is te min voor wie voelt dat hij iets van waarde in zich draagt. Zoals elk abstract kunstenaar beeldt hij evenmin natuur uit, maar schept elk doek uit zijn eigen natuur.